Over ons

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Over ons

Welkom op de website van de Rütenfrans v.o.f.

Wij zijn gespecialiseerd in carrosserie-, constructie- en installatiewerkzaamheden.

In 1923 is het bedrijf begonnen als smederij 'in de bocht' aan de Klarenbeekseweg  in Klarenbeek. Smederij Rutenfrans is een familiebedrijf en het is al de vierde generatie die daar nu aan het werk is.

In het begin van de vorige eeuw verhuisde een Rütenfrans van Hannover (Duitsland) naar Beekbergen. In Beekbergen aan de Engelanderweg begon hij als hoefsmid en wagenmaker. Zijn zoon A.C. Rütenfrans sr. widle het ambachtelijke werk voortzetten en kocht in 1923 een boerderij. Deze boerderij stond waar nu de smederij is gevestigd. Deze plek werd later ook wel bekend als 'Rütenfrans in de bocht'. Tegenover deze boerderij stond toen nog het café De Zweep. Vaak hielden reizigers van of naar Loenen, Deventer, Apeldoorn of Zutphen daar een pauze. De paarden kregen daar te eten, konden uitrusten en werden zonodig beslagen en zonodig werden de wagens gerepareerd. De plaats van deze boerderij was dus een uitgelezen plek voor de smederij van de familie Rütenfrans. En dat had A.C. Rütenfrans sr. goed gezien, want inmiddels bestaat de smederij alweer meer dan 80 jaar.

Toen de smederij er eenmaal was breidde hij het geheel uit met een vervoers - c.q. autoverhuurbedrijf. Dit deed hij ondanks dat hijzelf geen rijbewijs had. Op 1 maart 1930 schreef hij zijn onderneming in bij de K.v.K. te Zutphen.

Een van de zonen van A.C. Rütenfrans sr., Nol, begon in 1935 achter de smederij een garage- en transportbedrijf. De voertuigen werden in een houten loods geplaatst. Nol beschikte wel over een rijbewijs en begon dan ook met het vervoeren van personen. Daarnaast vervoerde hij melkbussen en zo nodig bouwmaterialen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de naam Rütenfrans in het momenteel ng veel gehanteerde Rutenfrans. Gedurende deze oorlog hebben Nol en zijn broer Antoon Rutenfrans het transport- en taxibedrijf voortgezet. Frans Rutenfrans sr. en Gerard Rutenfrans namen in die tijd de smederij voor hun rekening. Daar er in die tijd nauwelijks aan brandstof te komen was bouwde de familie zelf gasgeneratoren op de wagens. Na de oorlog, in 1954, vielen het transport-, garage- en taxibedrijf en de smederij uiteen.

Aan de Klarenbeekseweg 88 zetten Antoon en Nol het garage- en taxibedrijf voort. Frans sr. en Gerard hielden zich bezig met de reparatie van landbouwmachines en loodgieterswerk aan de Klarenbeekseweg 84. Vervolgens is Nol in 1957 alleen verder gegaan met het transport en nam Antoon de garage- en taxibedrijf voor zijn rekening.

Vanaf 1954 werd de smederij gerund door de gebroeders Frans sr. en Gerard. De zaak werd uitgebreid meen hal, die ze gingen gebruiken voor de wagenbouw. Daarna werd er in 1963 een gebouw bij de smederij geplaats welke ook diende voor wagenbouw maar ook voor opslag diende.

Al van jongs af aan hielpen de zoons van Frans sr., Frans jr. en Bennie, mee in de smederij. Rond 1972 hebben zij de smederij overgenomen. Zij zijn zich gaan concentreren op de carrosseriebouw van vrachtwagens en loodgieterswerkzaamheden. Tot eind 2006 bekapte en besloeg Frans jr. nog paarden.

Nadat Frans sr. de smederij had overgenomen, heeft hij ook een dubbel woonhuis aan de Klarenbeekseweg ( nr. 118 en 120) gekocht. Dit huis werd omgebouwd tot een galanterie winkel, die in 1959 werd geopend. De echtgenote van Frans sr., Toos Rutenfrans-Dijkhof runde deze winkel. Zij verzorgde de inkoop, verkoop en ieder kwartaal bezorgde zij per fiets de rekeningen bij de klanten. In de winkel werd zij terzijde gestaan door haar dochter Ine. De winkel werd in 1968 uitgebreid. En langzaam aan namen de luxe artikelen de plaats in van kachels en koelkasten. Tot 2000 beheerde Trees Rutenfrans-Brinkhof, echtgenote van Frans jr., de winkel. Zij heeft het assortiment speelgoed, gereedschappen en schrijfwaren verder uitgebreid.  In 2000 sloten de deuren van de galanteriewinkel en kwam er een einde aan deze zaak.

In datzelfde jaar kwam er ook een verandering in de smederij tot stand. Daar stapte de zoon van Frans jr., Antoine Rutenfrans, in de zaak. Welke zij tot nu toe samen leiden. Zij hebben zich in de loop der tijden gericht op allerhande constructiewerk maar ook op het repareren van schades aan carrosserie van vrachtwagen opbouw. Tevens zijn zij veel te vinden in de industriële wasserijen voor de aanleg van leidingwerk voor gas, water en afvoeren. Maar ook voor reparaties of aanpassingen aan machines.

Share our website